Pár szó a márványról


A márvány ma is az egyik legelegánsabb burkolókő.

Létezik vörös, szürke, fehér, carrarai és még számtalan változata. A márvány eleganciája és időtállósága évezredek óta ismert az emberiség előtt.

A márvány ma is az egyik legelegánsabb burkolókő.

Létezik vörös, szürke, fehér, carrarai és még számtalan változata. A márvány eleganciája és időtállósága évezredek óta ismert az emberiség előtt.

A márvány és a mészkő viszonylag elég kemény és tartós anyag. Fennmaradt leletek alapján megbizonyosodhatunk arról, hogy vannak több ezer éves márvány lépcsők, melyek a mai napig nem koptak el teljesen. Szépsége mellett keménysége miatt igen kedvelt szobor-alapanyag és építőanya

Leggyakrabban látható hazai márványok, mészkövek


  • Tardosi vörös márvány
  • Siklósi márvány sárga, rózsa, vörös, fehér és fekete erezetekkel
  • Süttői mészkő

Közkedvelt külföldi márványok és mészkövek


  • Solnhofeni jura mészkő
  • Ruskicai márvány – fehértől a sötét rózsaszínig
  • Carrarai márvány – fehér és szürkés árnyalatok
  • Verona rosso- a tardosi vöröshöz nagyon hasonlító
  • Római travertin beltéren és homlokzatokon rendkívül népszerű

Hazánkban legkedveltebb márvány: a carrarai márvány


Ha fehér márvány, akkor carrarai márvány. A carrarai márvány története egészen az etruszk időkig nyúlik vissza – találtak ugyanis olyan leleteket, melyek azt bizonyítják, hogy már az i.e. II. században készültek a ‘fehér arany’-nak nevezett carrarai márványból tárgyak. Történészek szerint ebben az időszakban már bőven lakott volt a környék, és épp a márványbányákban dolgozók telepedtek meg itt.

Carrara Toszkána tartományban található, ám Liguria-hoz nagyon közel. Az Apuan-i Alpokban találhatók azok a bányák, ahonnan a kitermelést végzik, ma már nagyjából napi 15 000 tonnát. Magának a carrarai márványnak is több fajtája ismert, amelyeket a színük és mintázatuk alapján különböztetnek meg. A legszebb és legtisztább, a hófehér márvány ennek van a legmagasabb kalcittartalma.

Ebből a fehér anyagból használt annak idején Michelangelo is, amikor a méltán híres Dávid-szobor készült. A Fantiscritti-bányához közeli Carbonera bányából vájták ki az eddigi legnagyobb, egyben maradt, hibátlan márványtömböt az apuáni márványbányák történetében 1928-ban: 18 m hosszú, 2,35 m széles és mély volt, súlya pedig 300 tonna. A Rómában található Foro Italico (korábban Foro Mussolini) obeliszkjét készítették el belőle (ma az Olimpiai Stadion környéke).

Jó tanács a Márványpolírtól


Márvány beszerzése előtt érdemes alaposan utánajárni, vagy szakértő segítséget kérni, hogy mely területekről milyen márvány szerezhető be és milyen áron, hiszen ízlés szerint elég sokféle kinézetet választhatunk magunknak.