Hogyan gondozzuk márványpadlónkat?


A márvány mészkő. Az értékesebb nemes márvány tömör, kristályos szerkezetű, azaz átkristályosodott mészkő. Az igényesebb épületek kedvelt padlóburkoló anyaga sokáig szép lehet, ha megfelelően gondozzák.

A márvány a kövek egyik legnemesebbike, szép, drága és odafigyelést érdemlő anyag. Bizonyos dolgokat szigorúan be kell tartani ahhoz, hogy hosszútávon élvezhessük márvány burkolatunk ragyogó fényét, eleganciáját. Használatára, tisztítására és rendszeres karbantartására is figyelni kell.

Amitől a márványt óvni kell


 • Mindennemű savas dologtól: savas tisztítószerektől, mindennemű alkoholtól, gyümölcslevektől. Ha ezek közül bármi márvány burkolatunkra kerül, azonnal le kell törölni a márványt, mert különben fényezésben maradandó kár keletkezhet. Például ha egy kockacukor nagyságú márványdarabot szódavizes (a szénsav nagyon gyenge sav) palackba teszünk, az kb. 1 hónapon belül teljesen feloldódik.
  Ebből egyértelműen következik, hogy a márványt, mészkövet (de ugyanígy a műkövet, betont, vakolatot, stb.) semmiféle savas (sósav, kénsav, ecetsav, stb.) hatásnak nem szabad kitenni. Az ásványi savak még akkor is károsítják a márvány anyagát, ha azt polimer védőbevonatokkal látták el. De ugyanígy megtámadják a márványburkolatok hézagoló, sőt ágyazó (fektető, ragasztó) cement habarcs rétegét is.
 • A rendeltetésszerű igénybevétel során ilyen hatásoknak nem szabad kitenni sem a márványburkolatot, sem a márvány járólapot, sem a márvány munkalapot, sem a márvány padlólapot.
  A zsíroktól és olajaktól, mert ha hosszú ideig rajta maradnak a márvány burkolaton, akkor a pólusokba beszívódnak, akár a kő egész keresztmetszetén átszívódhatnak, ami már ténylegesen maradandó károsodást okoz!
 • Mechanikai sérülésektől: a bútorok, székek lábára lehetőleg mindig filcet kell ragasztani, de ennek ellenére is tanácsos mindent emelni, mert mélyen megsérthetjük márvány járólapunk, márvány padlólapunk, vagy márvány burkolatunk felületét, amin aztán már csak a márvány csiszolása tud eltűntetni.
 • Portól, homoktól egyéb szemcséktől. A márvány burkolatra minél kevesebb por, homok vagy egyéb szemcse kerüljön, mert ezek okozzák a karcosodást és a bemattulást. A pici homokszemek csiszolóvászonként működnek, amikor cipővel járunk márvány járólapunkon vagy márvány padlólapunkon.

Márvány burkolat tisztítása, tisztántartása


 • Legfontosabb a por- és homokszemcse eltávolítása a márvány burkolatról. Napi szinten száraz akril mop segítségével eltávolíthatóak a finom porok, vagy nem durva szőrű fejjel, porszívózással is megoldható a márvány járólap, márvány padlólap, vagy márvány munkalap tisztítása.
 • Nedves feltörlés és felmosás. Lehetőleg alkalmazzuk a már említett akril mopos portalanítást és a nedves feltörlést. Ha nagyobb a szennyezettség akkor mossuk fel, de ez a művelet mindenképpen száraz áttörlést is igényel, kivéve ha Raypath vegyszermentes mikroszálas moppal végezzük a felmosást, mert az tökéletes csíkmentes ragyogó márvány padlólapot eredményez.
 • Erős szennyezettség esetén /pl. étteremben, hotelekben, közintézményekben, stb./ gépi súrolás válhat szükségessé, amit azonban jobb, ha szakemberre bíz az épületüzemeltető